dilluns, 16 d’agost del 2010

Escalada al Montsant. Margalef

No es podia deixar passar la tan anunciada baixada dràstica de les temperatures i un bon destí a prop de casa és el Montsant. Una zona quasi prohibida a l’estiu però que amb uns graus menys i buscant l’ombra és factible escalar. Això sí, de les suades en les aproximacions no ens lliurarem de cap manera.
Camp base establert a l’acollidor refugi Cal Ferrer de Cabacés. Des d’aquí les dues zones més properes per escalar són Margalef, i el propi Cabacés.
Comencem per Margalef…
Per aprofitar bé les hores d’ombra als sectors de matí és aconsellable aixecar-se aviat. El sol comença a atacar a partir de les dotze del migdia en moltes zones i els dits comencen a patir en segons quins forats.

Escalador castellonenc a la via Italo Calvillo 6c de El Tobogán

A El Tobogán tindrem ombra fins a les dues del migdia però a la part esquerra el sol fa acte de presència molt abans. Curiosa paret que com el propi nom indica té una forma que recorda a un gran tobogan. Perfecta per fer sisens de grau mitjà. Totes les vies tenen un llarg inici tombat i guanyen en verticalitat a l’última secció, on comencen les dificultats. Això fa perdre punts a la qualitat de les vies però es compensa per la bona qualitat de la roca i escalar en un tipus de paret diferent. Compartim peu de via amb dues cordades.

Can Mansettes, Totxo del Vi i El Tobogán vistos des del sector Chorreras

Fem Ave remix V, Darknight i ceba tendre V+, Americo prepuci V+ i Mamacuques 6a. Jo només vaig poder encadenar el cinquè pelat i el ‘sis a’. Els dos cinquens amb el plus són ben estranys… Ull a Darknight i ceba tendre V+ que a algun dels forats de la via s’han instal.lant unes amables vespes que van picar a més d’un! Important portar el casc a peu de via –sempre l’hauriem de portar- ja que poden caure còdols rodolant, sobre tot a la part esquerra de la paret.

Ombra tot el dia a Chorreras

El diumenge escollim el sector Chorreras. Ombra i fresca garantida durant tot el dia. Escalfem amb No os durmais 6a. Bonic sisè que tenia pendent d’encadenar des de l’anterior visita i que surt al primer pegue del dia. El millor d’aquesta via és el pati, que pot arribar a privar a més d’un a l’hora de provar-la. Atenció a la veïna Glutamato V que també té alguna vespa d’inquilina a les xorreres. I arriba l’objectiu de la visita a aquest sector: encadenar algun dels 6b esquitxats de capritxoses formes. El grau de la via Piernodoyuna fluctua com la borsa: primer va ser 6b, a la guia que tinc jo (març 2008) li donen 6a+ i consultant l’actual torna a pujar a 6b. Què importa un plus més o menys? La via té molt bona pinta!

Chorreras per tots els gustos

Em costa uns quants pegues l’entrada dura a bloc, després pila per aguantar la tibada de xorreres i quan ja pensava que tenia la via a la butxaca, tot i anar ben inflat, caiguda tonta amb la reunió a la cara per no col.locar bé el peu esquerre. Argh!!! Aquest pegue em deixa tocat i ja no torna a sortir ni aquesta ni Lolo cat 6b que trobo molt més dura. Més projectes a la llibreta però bon sabor de boca per haver-ho donar tot.
Totes les vegades que he visitat aquest sector hem escalat en companyia d’altres cordades sempre amb calma a peu de via però aquest cop el va envair un sorollós grup de set escaladors que ens van deixar el cap com un timbal. Així no hi ha qui escali! Respecte!
Fugint del soroll ens anem al Sector Reggae on està a punt d’entrar el sol. Un altre lloc perfecte per escalar vies de sisè grau amb ombra al matí. Les cinc de la part esquerra arriben quasi als trenta metres i s’escala en una placa on mana la continuitat sobre forats. Només podem fer Una de dedos 6a. Per mi una gran via, encara que segur que més d’un la troba avorrida. Tots els passos sobre foradets de totes les classes i mides des del terra fins a la reunió. Cal estar ben concentrat i afinar l’equilibri. Surt vista encara que amb trampa ja que molts forats tenen ‘cleques’.

Peu de via del sector Baobab

Per finiquitar la visita a Margalef busquem l’ombra de tarda al sector Baobab. Petita zona on fem Rastamama 6a i Casimiro V+. No estan malament però són prescindibles. Tenen bona pinta els dos sisens del costat però ja no tenim forces. Queden pendents… Per cert, a tota la franja baixa de la paret també podem fer boulder i hi han un parell de petites coves pels més forts.
Resumint… Molta gent a Margalef tot i ser temporada baixa per l’escalada, encara que amb una mica d’ull podem escalar tranquils si escollim bé el sector. Oblideu-vos però del sector Chorreras per tenir ombra i silenci…
Un bon consell. Si voleu gaudir al cent per cent i evitar la massificació, trobar bona roca, bones vies, gran paisatge, … res millor que Cabacés, segona part d’aquest cap de setmana fanàtic.

3 comentaris:

  1. jeje ivan, però si tothom busca tranquilitat i silenci a cabacés se'ns acabarà la calma, espero que no gaire gent segueixi el teu consell!! Com sempre molt contents de que gaudiu a casa nostra i del paisatge i la pau de cabacés...

    SALUT!!

    ferran

    ResponElimina
  2. esperem que així sigui! ;) i agraïts per la vostra hospitalitat.

    ResponElimina
  3. Hola Factor 2, ho sento pel Ferran i per tu pero donen ganes d'anar-hi a Cabecés despres de llegir, es broma, m'agradat molt. Fan ganes d'anar-hi a visitar el sector Chorreras de Margalef encara del que dius.

    a veure si quedem.

    Salut

    ResponElimina