divendres, 24 de setembre del 2010

Escalar a Arbolí. Vies fàcils a Can Mansa i altres sectors

Consultant les fonts de tràfic del blog he comprovat que hi ha molta gent que arriba fins aquí buscant informació sobre vies fàcils a Arbolí, principalment, o a altres escoles de la zona (Siurana, Mont-Ral,…). Recordo que quan vaig començar a escalar jo també buscava per internet aquest tipus d’informació i em va servir per complementar les dades que donen els llibres de ressenyes. Ara, en un acte de retorn sóc jo el que vol donar-vos algunes dades que potser us seran útils.
El motiu d’aquesta entrada doncs és donar referències de primera mà sobre els sectors i vies fàcils d’Arbolí. Si té bona acollida començaré una sèrie per cobrir altres zones, o sigui que tots els comentaris seran ben rebuts.

Els primers peus de gat... Que vaig jubilar ràpidament!

Arbolí és per molts dels escaladors de la província de Tarragona l’escola en la que van donar els seus primers passos verticals. La qualitat de la roca, el “grau amable” i una bona concentració de vies fàcils són alguns dels motius. Un dels sectors que compleix aquestes i altres premises és Can Mansa (també anomentat El Morral).

Can Mansa

Nombre de vies: 35.
Dificultat: de IV a 7b
Equipament: bo
Peu de via: cómode (apte per anar amb nens)
Aproximació: 5 minuts des del pàrking.
Orientació: sud amb zona boscosa a peu de via

La zona on trobareu la major concentració de vies fàcils és a la part dreta del sector. Hi han dos IV, dos IV+, dos V i un V+. Totes aquestes vies estan ben equipades i amb reunions en bon estat. Només hi ha un petit inconvenient: degut a que és una coneguda zona per la iniciació a l’escalada la majoria de vies estan molt sobades, sobretot en els primers metres.
Segons el meu parer les millors vies són: Eskanya V i Ninot IV+. Menció a banda per E.H. Sukarra V+, potser amb el grau una mica ajustat i no gaire recomanable si comencem a fer vies d’aquesta dificultat de primers. Ja he vist a unes quantes cordades passant-les magres.

Si busqueu una mica més de dificultat seguint la paret superior cap a l’esquerra trobareu una bona concretració de vies de cinquè i sisè grau que estan prou bé.

Aquest és un sector molt visitat i si no matineu normalment haureu d’esperar el vostre torn per escalar. Com a alternativa podem anar a sectors propers com La Carbonera o El Duc on també trobarem bones vies fàcils.

Top rope a Can Mansa (març 08)

La Carbonera

Nombre de vies: 15
Dificultat: IV a 7c+
Equipament: bo
Peu de via: cómode (apte per anar amb nens)
Aproximació: 5 minuts des del pàrking
Orientació: sud-est

Tram de paret que trobarem immediatament després de Can Mansa. La qualitat de la roca potser no és tan bona com al sector veí però és una bona opció si el sector està saturat. Hi han uns quants quarts perfectes per iniciació. Aquí us recomano escalar El kinto kinto V+. Una via de quasi vint metres que recorre una placa de roca excel.lent.

El Duc i Placa Duc

Nombre de vies: 19
Dificultat: V a 8ª
Equipament: bo
Peu de via: cómode (apte per anar amb nens)
Aproximació: 5 minuts des del pàrking
Orientació: sud-oest

Popular sector amb vies llargues i bona roca on quasi sempre trobareu algú escalant. Us recomano matinar si voleu escollir via.
En l’aproximació al sector, primer trobarem a la nostra esquerra la Placa Duc, un petit sector amb cinc vies: quatre IV i un IV+. Ben equipades i perfectes per descobrir l’escalada. Molt molt de canto!
Trobarem el sector principal una mica més avall a la nostra dreta. Vies llargues comparades amb Can Mansa amb roca molt bona i primers metres amb peus sobats, sobretot a les vies Bola de drap V, Pensaments porcs V+ i Entre pitus i flautes 6a. Res greu però que ens impedeixi escalar-les. Aquí us recomano: Bola de drap V, Ets un hilary V+ i una nova via sense nom just a l’esquerra de Truita en suc V+ graduada com a V+/6a, ideal per començar a descobrir com és això del sisè grau.

Vistes des de El Duc

Hi han altres sectors on escalar vies fàcils però és en aquests on trobareu la major concentració i així no us haureu de moure gaire de la zona.

Les ressenyes les podeu trobar a la guia (en constant actualització) que venen a Arbolí al bar l’Hostalet, també en venda a la botiga de muntanya Vivac a Reus, o a l’editada per Supercrack.

Ressenyes

Nota: tota la informació donada en aquest post és una apreciació personal i subjectiva. La informació que conté no es pot considerar suficient per iniciar-se en l’escalada. L’autor no es responsabilitza de les conseqüències que puguin derivar-se del mal ús de la informació que hi apareix.

5 comentaris:

  1. Hola Ivan, muy buena propuesta, me gustaria hechar una mano, ya iremos hablando si la cosa cuaja bien.
    Por cierto aprobecho para preguntarte sobre la situacion del Totxo Duc (Desplome buen canto), donde queda?
    Si el tiempo nos deja el Domingo bajaremos para Arbolí.

    Salut

    ResponElimina
  2. hola Txupi,
    Si aparcas el coche en el mismo parking que para El Duc i continuas caminando por ese mismo lado de la carretera en unos metros verás un tocho a tu izquiera que sobresale un poco desde la carretera. Hay una fita. No hay pérdida! Por una cara vías de placa y por otra desplome con mucho mucho canto. Las reseñas las puedes consultar en el bar de Arbolí.
    Yo mañana y pasado estaré en Siurana. Si me acerco a Arbolí te llamo.
    Estamos en contacto!

    ResponElimina
  3. Buena idea Iván.
    Yo también soy un fanático de la información, antes de salir a escalar miro los blogs de la gente para buscar reseñas, comentarios de las vías, etc.
    De hecho la idea de hacerme un blog era esa, que la gente lo consultara y le resultara útil si iban a la misma zona que yo había visitado.

    Salut bou

    ResponElimina
  4. Ivan, el jefe dels bous i les ressenyes!

    ResponElimina
  5. Hola. Vaig anar .crec a can mansa...el trobo en falta la ressenya escrita a peu de vua, encara q nomes suguin algunes,sencillament per poder ubicar en mes exactitud quina via fas

    ResponElimina