dilluns, 29 de novembre del 2010

Escalada a Siurana. Vies fàcils a Can Marges, Can Paràsit i Grau dels Masets

Segona entrega de la sèrie “Vies fàcils”. Aquest cop dedicada a una de les millors escoles d’escalada esportiva de Catalunya, Europa i del món: Siurana.

Molts dels escaladors locals quan s’inicien en la pràctica de l’escalada esportiva tenen una imatge mitificada de Siurana. Que si les assegurances allunyen molt. Que si el grau està ajustat. Que si està massificat, …
És veritat que el que allunyen algunes de les assegurances pot fer que ens baixem de més d’una via, que maleïm el grau o ens agobiem veient els sectors plens coincidint amb ponts, festes locals o similars, però no podem generalitzar. Hem de desterrar aquests tòpics. Siurana és un paradís per escaladors d’èlit però també li podrem treure profit si el nostre grau no passa del cinquè. Només cal saber escollir els sectors i vies.

Una de les característiques cingleres de Siurana

Can Marges

Nombre de vies: 37.
Dificultat: 4+ a 7c
Equipament: bo en general
Peu de via: cómode (apte per anar amb nens)
Aproximació: 10 minuts des del pàrking.
Orientació: sud-est / est

Sens dubte el sector més popular pels escaladors de cinquè grau. Aquest fet farà que trobem alguna de les vies bastant sobada. Currupipi 5, Can Fanga 5+ o Monolit groc 5+ són bons exemples. En aquestes dues últimes l’escalador novell potser també patirà algun “aleje”, però les vies no arriben a ser exposades.
A Can Marges de dalt una bona opció per és Flexta 5 o la variant amb una entrada més directa Fletxa directa 5+. Dues vies amb canto generós i roca excel.lent. Els amants de les emocions fortes podran entrenar la força mental amb les assegurances allunyades de Cos que cao 5+.
A Can Marges de baix podem tenir una bona presa de contacte amb la roca de Siurana amb les vies Rollito lof 5, Mi primera con muñón 5 o 250 ptas. 4+. Si voleu apretar un plus més Tahona 5+ és una bona opció.

Rollito lof 5 - Can Marges

Can Paràsit
Nombre de vies: 19
Dificultat: 4 a 7a
Equipament: bo
Peu de via: cómode (apte per anar amb nens)
Aproximació: 10 minuts des del pàrking
Orientació: sud-est

Aquest sector ha guanyat adeptes ràpidament. Les primeres vies es van equipar al 1986 però estava prohibit escalar per ser zona de nidifiació d’aus. Aquest mateix any es va aixecar la restricció i es van equipar setze noves vies (més una del 2009). Només trobarem tres vies per sota del sisè però les tres valen la pena. A Esaborio 4 i Sarangonga 4+ gaudirem de canto generós, i a Arrikitaun 5+ podrem practicar l’equilibri sobre monodits i bidits.
Si voleu començar a provar 6a Rasputín és una bona elecció. Via de tall alpí que ressegueix un estètic diedre per acabar amb un parell de passos de placa on s’ha d’apretar.
Bon sector per combinar amb el veí Can Marges.

Arrikitaun 5+ - Can Paràsit

Grau dels Masets (Camí i Esquerra)
Nombre de vies: 45
Dificultat: 4 a 7b+
Equipament: bo
Peu de via: cómode (apte per anar amb nens)
Aproximació: entre 5 i 10 minuts des del pàrking
Orientació: sud-est

Un altre dels sectors populars de Siurana. Aquest principalment pels escaladors que es mouen en el sisè grau. Tot i així, la qualitat d’alguna de les vies de cinquè grau que trobarem faran la arrepentir-se de la visita.
A la zona del camí El trinxant 5+ és un festival de bona pressa i els vint metres de llargada li donen caràcter a la via. Trobarem un altre trio de cinquens on destacaria Fam fatal 5+, de grau potser una mica ajustat en algun que altre pas.
A la part esquerra del camí trobarem un dels cinquens més famosos de Siura: Súper fisura 5+. El nom ho diu tot. Una via espectacular amb regust clàssic. Ben assegurada i bon ambient en algun passet.
A la mateixa zona, a l’inici de la paret trobarem dos quarts: Menuts 4 i Arbres 4+. Ideals per iniciar-se en l’escalada. Just al costat d’aquestes està Primera 5+. Una via que segueix una línia una mica forçada però que val la pena fer per practicar la continuïtat en els seus trenta metres.

Ressenyes

Consultant les ressenyes trobareu altres vies fàcils repartides per varis sectors (Can Fàcil, Can A prop, …) però potser no són suficients com per passar-hi tot un dia. A Can Melafots també hi han varis cinquens però la roca ha acusat el pas de centenars d’escaladors i el grau queda una mica ajustat.

Les ressenyes les trobareu a la guia “Guia d’escalades a Siurana”, de Toni Arbonés i Míriam R. Carava, que venen al mateix càmping, o la nova guia “Siurana” de David Brascó i Nalia Campillo, que podeu comprar a llocs com Goma II a Cornudella o a la botiga de muntanya Vivac a Reus. Aquesta última conté molts més sectors ressenyats i molta informació adicional sobre la zona.

Nota: tota la informació donada en aquest post és una apreciació personal i subjectiva. La informació que conté no es pot considerar suficient per iniciar-se en l’escalada. L’autor no es responsabilitza de les conseqüències que puguin derivar-se del mal ús de la informació que hi apareix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada