dijous, 25 de novembre del 2010

Nova guia d'escalada a Siurana

Us ben asseguro que l’espera ha valgut la pena. El paradís de roca que és Siurana finalment té una guia que li fa justícia. Una ullada ràpida al contingut impressiona, et supera, motiva, transmet fanatisme! Serà difícil expressar en aquestes línies tot el que hi trobareu –res millor que descobrir-ho per un mateix- o sigui que em limitaré a donar una opinió sobre la primera impressió.


Senzill títol: “Siurana”. Dues-centes seixanta-quatre planes, seixanta-un sectors ressenyats i més d’un miler de vies. Increíble! Roca per tota una vida, i vàries més.
La guia està dividida en cinc àrees, fet que facilita la localització cada sector. Totes les vies estan ressenyades sobre il.lustracions (que són petites obres d’art) i inclouen la següent informació: grau, llargada, número d’assegurances, equipador i any. A més a més s’acompayen diferents símbols quan la via té característiques especials (via fàcil pel grau proposat, expo, bruta, f.a., etc…).
S’estableixen quatre categories per definir els sectors: imprescindible, bon sector, interès local i escàs interès. Dades molt útils quan es visita l’escola per primera vegada o es coneix poc i es vol aprofitar la jornada d’escalada buscant les vies de millor qualitat. A banda d'aquesta petita etiqueta cada sector inclou una curta, però útil, descripció del mateix. També dona detalls d'algunes curiositats o dades històriques sobre primeres ascensions.
Els mapes amb les aproximacions als sectors són clars, també es ressenya com arribar amb una breu explicació i s’especifica sempre el temps que cal per plantar-se a peu de via Bé! Ja no ens perdrem més buscant segons quins sectors.
Hi han moltes més dades que acompanyen a cada sector (nombre de vies, orientació, … fins i tot si hi ha cobertura per trucar en cas d'emergència!).
La guia és tota en color i està il.lustrada amb desenes de fotografies. Simplement per això la compra ja està amortitzada.
Tanca el llibre un apartat anomenat collage amb fotografies i ressenyes antigues que li donen un toc original a tot el conjunt.
Uf! Em deixo moltes coses però com ja comentava al principi serà millor que les descobriu vosaltres quan la tingueu entre les mans.
Resumint, i en poques paraules… Un deu! Una de les millors guies que he vist mai. L'enhorabona més sincera als seus autors, David Brascó i Natàlia Campillo, per la gran feina que han realitzat.
Ara només falta estrenar-la sobre el terreny, molta feina a fer. El rotpunkt ens espera!

A Reus podeu comprar la guia a la botiga de muntanya Vivac, on també trobareu l'altra novetat de la zona: la guia de bloc de les muntanyes de Prades.

11 comentaris:

  1. 4Recauxutats, aquesta guia no hauria de faltar a la biblioteca de qualsevol escalador. És una bíblia de l'escalada esportiva a Siurana! ;)

    ResponElimina
  2. Doncs tenim l'altra guia de Siurana però has posat aquesta tant bé que em donen ganes de baixar ara mateix a comprar-la! Aquesta informació extra d'equipadors i primeres ascensions també m'és molt interesant. Li donaré un cop d'ull a veure si la fem cagar al Tió...

    Per cert, m'estic llegint la biografia de Wolfgang Güllich que em vas recomanar. Indispensable, m'està agradant molt.

    Salut!

    ResponElimina
  3. Pinta molt bé, saps si el David és el germà del Carles Brasco.. recordo que el Carles anava sovint a escalar a Siurana, també hi anava l'Anna Ibáñez. Era als inicis del refugi Círiac Bonet.. Quan també va aterrar el Toni A.. per aquells cingles.?

    ResponElimina
  4. Fa poc que em van regalar la de Lleida. Crec que aquesta de Siurana també haurà de caure'm a les mans ;)

    ResponElimina
  5. Pentacour: La qualitat d'aquesta nova guia és espectacular. Respecte a la informació adicional, la primera edició de la guia del T.Arbonés també donava info d'equipadors i primeres ascensions, per exemple, però pels motius que siguin a la segona edició es van obviar aquestes dades. Jo crec que si ets escalador habitual d'aquesta zona la nova guia de Siurana és una compra obligada.
    La biografia del Güllich és indispensable per entendre l'evolució de l'escalada esportiva. Me n'alegro que seguissis la recomanació!!

    Josep: Sí que són germans el Carles i el David. El Carles Brascó té moltes primeres ascensions d'algunes de les vies més dures de Siurana, per exemple l'Odi social 8c/+ que va ser la primera via d'aquest grau encadenada a Catalunya.

    PGB: Jo tinc la de Lleida a la llista de properes compres. La vaig poder fullejar l'altre dia i és brutal. A veure quan cau...
    La de Siurana ja la pots posar a la llista de futurs regals de Nadal que s'ho val!

    ResponElimina
  6. D'excelent res, el David "oblida" la gran tasca d'equipadors i grans escaladors com en Toni Arbonés, Victor Esteve, Rafa Espuny i tants d'altres. Perquè?

    ResponElimina
  7. Hola anònim,
    És veritat que hi han molts noms que no apareixen a la guia. Tampoc es donen dades, per exemple, sobre el càmping que hi ha a Siurana i que serien interessants pels escaladors. Malgrat això crec que és indubtable la qualitat de la guia pel que fa a les ressenyes, imatge, informació sobre els sector, etc. Per què no es citen a aquests escaladors i equipadors? Això li hauriem de preguntar als seus autors no?

    ResponElimina
  8. Vull felicitar al David Brascó per la magnífica guia que ha publicat. Me la van regalar ahir i observo satisfet totes aquelles vies que hi vaig obrir amb el Vicens Mans en la dècada dels 90. Una època irrepetible que conservo en el record. Gràcies Carles, Anna, David, Edu, Hippy, Minyonet, Boris, Endika... i també el Toni, perquè no. Que nos quiten lo bailao!

    ResponElimina
  9. Jordi, gràcies a la vostra feina com a equipadors ara podem gaudir de grans vies a Siurana. Enhorabona!!

    ResponElimina
  10. Ui, les meves eren molt tontes comparades amb les grans vies de Siurana. No són el Garvatx, ni la Isadora, la S'ha de Badar o la Cruela que són vies que m'agraden però, tot i això, me les estimo. Gràcies de tota manera. Faig extensiva l'enhorabona als grans descobridors i equipadors de Siurana. Qualsevol dia coincidim escalant per aquelles regletes!

    ResponElimina