dimarts, 28 de febrer del 2012

Siurana. Directe a la sitja (6b, 55m)

L’Adserà-Jansà va ser la a primera via que es va obrir en aquesta bonica cinglera de Siurana, l’any 1952. Una clàssica de les Muntanyes de Prades. Van haver de passar trenta-un anys fins que al 1983 P.X. Porta, J. Grau i J. Cabau obrien Ahí te quiero ver, el segon itinerari del Salt de la Reina Mora.
Ja a la dècada dels 90 es comencen a obrir vies d’esportiva però hem d’esperar fins l’any 2010, quan el sector viu una explosió d’equipaments. D’aquesta data és la via Directe a la sitja (55m, 6b).
Directe a la sitja és una modesta via de tres llargs que també podem fer com a via d'escalfament empalmant el primer i segon llarg quedant una via de 6b i 35m, i seguir després amb itineraris més durs. Si decidim fer-la en tres llargs l’escalada queda així…


L1

L1 5+, 15m. Llarg curt i sobre roca excel.lent. Segueix un sistema de llastres que es donaran sempre bon cantell. Llàstima que s’acabi tan ràpid.

L2 6b, 20m. Cal apretar per sortir de la R i xapar el primer parabolt. El pas no és difícil però la col.locació és clau. A partir d’aquí petita fissura técnica amb el crux just al final d’aquesta. Després ens trobarem amb un tram herbós de roca descomposta fins arribar la R.


L2

L3 6a, 20m. Diedre sobre bona roca en general amb algún tram herbós. Amb una bona neteja aquesta tirada es gaudiria molt més. Tot i així l’ambient és preciós i sortir per dalt té el regal de trobar-se de cop amb les runes del castell, i la sitja que dona nom a la via!

En aquest últim llarg no vam trobar la R que marca la la guia i la vam muntar a la tanca que rodeja el castell. També es pot muntar en algun bloc de pedra.


Sortint per dalt amb la sitja a l'esquerra

Una escalada senzilla i tranquila perfecta per gaudir de les meravelloses vistes que ens regala aquest entorn de cingleres infinites.

2 comentaris: