divendres, 8 d’abril del 2011

Siurana. L'Herbolari

L’Herbolari és un dels sectors que més ha crescut a Siurana durant els últims anys. Quan es va publicar la primera edició de la guia de T. Arbonés (març 2003) només apareixien tres vies ressenyades. El potencial d’aquest pany de paret era evident i l’any 2006 es reactiva el sector.
S’obren vies clean i s’equipen un parell de sisens i itineraris durs de setè grau. En els anys successius van apareixent noves vies, ampliant-se així el ventall de graus. A la part dreta del sector també s’obren vies d’autoprotecció que arriben fins als cinquanta metres d’alçada.
La nova guia de Siurana ressenya trenta-dos itineraris, incloent dos projectes. D’aquests dos la marcada amb el número 12 sembla ser 6a+ i a l’esquerra d’aquesta hi ha una altra via nova cotada de 6a/+. Les dues equipades amb parabolts.
Algunes vies han sofert decotacions: Aquí hi ha marro es queda en 6c, Arrebato en 6b+ i Calçotada rebollenca en 5+.

Vista de la part central del sector

El dimecres la idea inicial era anar a la Siuranella Central, però si fa uns dies ho descartàvem pel vent, aquest cop és l’alta temperatura el que ens fa canviar d’opinió. A l’Herbolari com a mínim tindrem una part d’ombra a peu de via i a partir del migdia també a les vies de la part sud-est.
Comencem amb Dj. Pallús 6a+. Llarga i amb continuïtat. Es gaudeix des de l’inici, no decepciona en cap moment, i l’arribada a la reunió li dona un toc d’emoció.
Com que comparteix reunió amb Via del Paquín 6b+ decidim continuar amb aquesta. Des de baix ja veiem on tocarà apretar. L’Óscar fa un primer pegue molt bo i només es penja per treure la seqüència clau al sostret. La resta sembla que surt bé. Quan es despenja em fa un flash cinc estrelles del crux.
El primer pas de la via ja et posa to. Després un metres de regletes molt guapos i atacar el sostre amb decissió. Sort que sabia on havia d’anar pequè sinó… A partir d’aquí un passet tonto i la resta pur plaer fins el pas final abans de la cadena. Un cop més haurem d’exprimir la imaginació per xapar la R. Ha sortit al flash! El cinquanta per cent de l’encadenament ha sigut mèrit de l’Óscar. Avui la ronda la pago jo. Ell també la treurà bé al segon intent. Està fort “el de Móra”.

Óscar arribant al crux a Via del Paquín 6b+

Descans obligatori. Aquestes dues vies estan al sol i necessitem refrescar-nos. Dubtem entre seguir amb Aquí hi ha marro o Hansel i Gretel. Les dues són 6c però a priori ens sembla més factible la segona. Després comprovarem que al migdia i amb més de vint-i-cinc graus de temperatura tot juga en contra.
Hansel i Gretel és una via de quasi trenta-cinc metres que segueix la lògica d’una fissura i un marcat i afilat esperó final. Estic segur que si aquesta via estigués a sectors més populars com l’Esperó Primavera o Grau dels Masets els rastres de magnesi serien importants. Afortunadament no és així.
M’hi poso de primer i als pocs metres ja me n’adono que la calor em farà patir. Passat el segon parabolt ja estic penjat, no surt el pas i les mans no paren de suar. Malament… Sort que el company està més en forma i podrà acabar la via. No hi haurà rotpunkt però li veu color. Un projecte més. I nova parada tècnica. Quina calda!

Vista de la part esquerra del sector

Tenim temps per fer una via més. Jo baixo les revolucions i faig Leire 5+. Una bonica escalada en xemenia amb regust clàssic. M’encanten aquestes vies (i és una bona opció per posar les cintes a la via de l’esquerra).
L’Óscar vol acabar el dia amb l’intent a vista de Romaní 6b. Avui està inspirat i se l’apunta! Aquesta és la via central del trio de sisens equipats amb químics. Al 6a de l’esquerra les assegurançes allunyen de debó i a les tres vies el primer químic està molt amunt, encara que sembla que s’hi arriba sense problemes.
S’acaba la jornada. Totes les vies que hem fet ens han semblat molt bones. I el que ens queda! Compto deu vies més que m’agradaria tatxar. No crec que hi hagi prou només amb una altra visita.

1 comentari:

  1. Aviat farà dos anys d'aquesta jornada a l'herbolari, me l'he estat rellegint i em molaria fer-hi cap aviat. Quedem?

    ResponElimina